Prezentare pompe de caldura geotermale
Proprietarii cladirilor se orienteaza spre pompe de caldura pentru a-si incalzi si raci locuintele. Acestea sunt echipamente deosebit de eficiente in ceea ce priveste incalzirea si racirea cladirilor intr-un mod foarte eficient din punct de vedere energetic.
Trebuie scos in evidenta faptul ca aceste echipamente nu produc caldura. Ele transfera caldura dintr-o sursa naturala in interiorul cladirii ca sa incalzeasca, sau in sens invers, ca sa raceasca interiorul cladirii.
Atunci cand vine vorba despre alegerea unei astfel de pompe, exista mai multe optiuni. Pot fi alese de exempu echipamente ar fi pompele aer – aer, aer – apa sau pompele de caldura geotermale, despre care vom discuta.
Pompe de caldura geotermale
Pompele de caldura geotermale (GHP), profita de temperatura constanta a pamantului de mica adancime (40°-70°F/4,5°-21°C) pentru a schimba eficient temperaturile, incalzind locuinte iarna si racind casele vara.
Desi exista si la noi in tara regiuni in care vara este foarte cald iar iarna este foarte frig, la cativa metri sub suprafata pamantului, solul ramane la o temperatura relativ constanta pe tot parcursul anului.
Aceasta temperatura a solului este mai calda decat aerul de deasupra lui in timpul iernii si mai rece decat aerul vara. Pompele de caldura geotermale profita de temperaturile subterane constante prin schimbul de caldura cu pamantul printr-un schimbator de caldura la sol.
Solul ofera un tip de stocare a energiei termice, care permite acestor pompe sa actioneze ca un radiator. Vor absorbi excesul de caldura in timpul verii, cand temperaturile de suprafata sunt relativ mai ridicate si ca sursa de caldura in timpul iernii, cand temperaturile de suprafata sunt mai scazute. Acest lucru creste eficienta si reduce energia utilizata pentru incalzirea si racirea caselor.
Solutii potrivite
Ca si in cazul oricarei pompe de caldura, pompele de caldura geotermale si cu sursa de apa pot incalzi, raci si, daca sunt echipate astfel, sa alimenteze casa cu apa calda. Unele modele de sisteme geotermale sunt disponibile cu compresoare cu doua viteze si ventilatoare variabile pentru mai mult confort si economii de energie. Fata de pompele de caldura cu sursa de aer, acestea sunt mai silentioase, mai eficiente, dureaza mai mult, necesita putina intretinere si nu se bazeaza pe temperatura aerului exterior, care este mai variabila decat temperatura solului in majoritatea climatelor.
O pompa de caldura cu sursa dubla combina o pompa de caldura cu sursa de aer cu o pompa de caldura geotermala (fata de o pompa de caldura cu doua surse , care combina incalzirea cu gaz natural in combinatie cu o pompa de caldura cu sursa de aer). Aceste aparate combina cele mai bune dintre ambele sisteme si pot comuta intre sursa de aer si sursa de sol, in functie de modul care este mai bun pentru sarcina necesara.
Este rentabila instalarea unei astfel de pompe?
Chiar daca pretul de instalare al unei pompe de caldura geotermale poate fi de cateva ori mai mare decat al unui sistem cu sursa de aer cu aceeasi capacitate de incalzire si racire, isi merita banii. Costurile suplimentare pot fi returnate in economii de energie in 5 pana la 10 ani, in functie de costul energiei. Durata de viata a sistemului este estimata la 24 de ani pentru componentele interioare si peste 50 de ani pentru bucla de masa.
O firma de specialitate sau un instalator bine instruit, poate ajuta la asigurarea celor mai inalte eficiente dintr-un sistem GHP pe baza caracteristicilor amplasamentului si a utilizarii prevazute. In plus, ar putea sa furnizeze informatii despre orice reglementari sau autorizatii care ar putea fi necesare.